Παιδικό δωμάτιο

ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Ο «ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ

Έχετε τόσα να σκεφτείτε για το δωμάτιο του μικρού σας ήρωα και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα;
Τι να πρέπει να γνωρίζετε για τα παιδικά έπιπλα.

Τα ξύλινα έπιπλα αποτελούν μια ασφαλή επιλογή ως προς το υλικό κατασκευής τους αλλά το κόστος τους πολύ υψηλό. Είναι φυσικό υλικό ιδανικό για όλους τους χώρους. Ωστόσο, η αγορά ξύλινων επίπλων είναι συνήθως απαγορευτική για τους περισσότερους λόγω κόστους.

Στην αγορά υπάρχουν ασφαλής οικονομικές λύσεις για κάθε πορτοφόλι. Αυτό που πρέπει να διερευνήσετε είναι οι πιστοποιήσεις τόσο για το υλικό κατασκευής όσο και για τις βαφές που χρησιμοποιούνται. Οικολογικά χρώματα και βερνίκια νερού είναι ιδανικά και ασφαλή. Επίσης μεγάλη βαρύτητα έχει ο ασφαλής σχεδιασμός των επίπλων ώστε να έχουν ανθεκτικότητα και να μην έχουν αιχμηρά σημεία.

Στην Pantazopoulos Furniture θα έχετε ήσυχο το κεφάλι σας για όλα τα παραπάνω.

Παιδικό για ηλικίες μέχρι 6 ετών

Αν το παιδάκι σας είναι μικρότερο από 6 ετών και δεν πηγαίνει ακόμη σχολείο το δωμάτιο του αποτελεί χώρο για ύπνο και απασχόληση. Εκεί παίζει, εξερευνά, μαθαίνει, ανακαλύπτει τον κόσμο. Εκεί ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι με ατέλειωτες ώρες και είναι σημαντικό αυτός ο χώρος να είναι όμορφος και λειτουργικός. Πρέπει να περιλαμβάνει ένα κρεβάτι, μια ντουλάπα, μια βιβλιοθήκη για τα παραμύθια και τα παιχνίδια του και ένα τραπεζάκι απασχόλησης με καρεκλάκια.

Παιδικό για ηλικίες άνω των 5-6 ετών

Τώρα που το παιδί σας ξεκινάει το σχολείο το παιδικό δωμάτιο γίνεται και χώρος μελέτης. Έτσι στη βασική επίπλωση που περιλαμβάνει ένα κρεβάτι, μια ντουλάπα και μια βιβλιοθήκη προστίθενται το γραφείο με το κάθισμα του. Είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στο δωμάτιο, ώστε να μπορεί το παιδί να κινείται και να παίζει χωρίς να περιορίζεται αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Εάν το δωμάτιο φιλοξενεί ένα παιδί τα πράγματα βολεύονται καλύτερα με έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους για αντικείμενα και παιχνίδια. Εάν τα παιδιά είναι δύο ή περισσότερα τότε η εξοικονόμηση χώρου χρειάζεται διπλή μελέτη και τις πιο ευρηματικές λύσεις που ευτυχώς η εξέλιξη του σχεδιασμού στα έπιπλα πλέον μας την προσφέρει.

Εφηβικό –Νεανικό δωμάτιο

Το παιδί σας έχει ξεπεράσει το παιδικό στάδιο και βρίσκεται στη σημαντική φάση των αναζητήσεων και των έντονων προβληματισμών. Σε αυτό τη φάση καλό θα είναι να περνάει το χρόνο του στο χώρο που τον εκφράζει και τον χαροποιεί όπως κι αν είναι αυτός.

Εμείς έχουμε λύσεις για νεανικό δωμάτιο που θα ικανοποιήσουν την ανάγκη των παιδιών σας να φύγουν από την παιδικότητα με τον πιο μοντέρνο και σύγχρονο τρόπο. Περιηγηθείτε στο site για να γνωρίσετε τις συλλογές μας για εφηβικό νεανικό δωμάτιο. Ολοκληρωμένες προτάσεις ή μεμονωμένα έπιπλα μπορούν να καλύψουν την ανάγκη για ανανέωση ή αλλαγή του παιδικού δωματίου σε νεανικό.

Στα καταστήματά μας θα βρείτε μοναδικές λύσεις για το παιδικό, εφηβικό που λύσουν το πρόβλημα του χώρου σας, θα ικανοποιήσουν το πορτοφόλι αλλά και την αισθητική σας.

Τι χρώματα θα επιλέξω για το παιδικό;

Οι τάσεις και η μόδα αλλάζει, ωστόσο κάποιες βασικές αρχές για την ψυχολογία και τη διάθεση των παιδιών παραμένουν σταθερές στο χρόνο. Τώρα στην περίοδο της κρίσης και των δυσκολιών η μόδα προτείνει ζωηρά χρώματα παντού. Είναι βέβαιο ότι μας φτιάχνουν τη διάθεση καλύτερη.

Σε χώρους που τα παιδιά παίζουν, τα έντονα χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί, έντονο μπλε, ενισχύουν την ζωντάνια και το παιχνίδι.

Σε χώρους που το παιδί χαλαρώνει ή διαβάζει αυτό που τους βοηθάει να είναι ήρεμα και να μην αποσυντονίζονται, είναι τα παστέλ χρώματα.

Στο δωμάτιο όμως υπάρχει και το παιχνίδι και η μελέτη γι ΄ αυτό σας προτείνουμε τον συνδυασμό και των δυο περιπτώσεων. Όμως επειδή το δωμάτιο δεν είναι παιδότο-
πος, τα παλ χρώματα πρέπει να κυριαρχούν και τα έντονα χρώματα να είναι πιο περιορισμένα.

Να θυμάστε:
Ένας έντονος χρωματισμός είναι ελκυστικός αλλά είναι βέβαιο ότι σύντομα θα κουράσει και θα ενοχλήσει το παιδί. Εάν είναι δυνατόν να υπάρχει μια «χρωματιστή γωνιά» για παιχνίδι με ζωηρά χρώματα στον τοίχο και στα έπιπλα, θα ήταν το ιδανικό. Έτσι αυτόματα θα οριοθετηθεί και η περιοχή της μελέτης.

Τα παστέλ χρώματα είναι εξαιρετικά για τα βρεφικά δωμάτια. Τα συνδυάζουμε με κάποιο πιο ζωηρό της ίδια απόχρωσης και το αποτέλεσμα είναι ιδανικό.

Λέγετε πάντως ότι το μπλε χρώμα και οι αποχρώσεις του είναι το πιο χαλαρωτικό χρώμα απ΄ όλα.

Τα φωτεινά χρώματα είναι επίσης καλή επιλογή που αναζωογονούν και δημιουργούν ευχάριστη διάθεση στα παιδιά

Είναι χρήσιμο όταν σχεδιάζετε το παιδικό δωμάτιο, να έχετε κατά νου ότι αρκετά καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα που διαμορφωθεί παίζουν οι κουρτίνες και το χαλί που θα επιλέξετε.

Μια ακόμη λύση είναι η επιλογή ενός θέματος π.χ. πριγκίπισσες εάν είναι κοριτσάκι ή κάποιος super ήρωας εάν είναι αγόρι.

Προσοχή στη διακόσμηση και τα χρώματα των τοίχων που σ ΄ αυτή την περίπτωση επιβάλλεται να είναι ουδέτερα και παλ γιατί αυτό τα σετ έχουν ιδιαίτερο σχεδιασμό και συνήθως συνδυάσουν από δυο χρώματα και πάνω.
Στα καταστήματα μας θα βρείτε ολοκληρωμένες προτάσεις επίπλωσης με θεματολογία.

Χρήσιμες συμβουλές για ένα ασφαλές παιδικό δωμάτιο
Μπορεί να είναι σημαντική η επιλογή των επίπλων και των χρωμάτων για το χώρο που το παιδί ή τα παιδιά μας θα περάσουν τόσο χρόνο, αλλά πιο σημαντικό είναι να τα προστατέψουμε από οποιαδήποτε αστοχία ή παράληψη μπορεί να δημιουργήσει πιθανό ατύχημα.

Ο περιορισμός των πιθανοτήτων να συμβεί οποιαδήποτε ατύχημα στο παιδικό δωμάτιο είναι η πρώτη μας μέριμνα στο σχεδιασμό του.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού οι κανόνες ασφαλείας διαφοροποιούνται . Ωστόσο όλοι οι κανόνες βασίζονται στη βασική αρχή ότι πρέπει να αποκλείσουμε οτιδήποτε επικίνδυνο μπορεί να συμβεί μέσα στο δωμάτιο την ώρα που το παιδί βρίσκεται εκεί.

Οτιδήποτε τοποθετούμε στο παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι πιστοποιημένα και αντιαλλεργικά. Επίπλωση, χρώματα τοίχων, υφάσματα, λούτρινα κουκλάκια, χαλιά κ.α.

Το δάπεδο πρέπει να είναι επίπεδο χωρίς επίπεδα και κάθε βράδυ να είναι απαλλαγμένο από αντικείμενα και παιχνίδια ώστε αν το παιδί σηκωθεί να μην σκουντουφλήσει με κίνδυνο να χτυπήσει. Αυτό το εξασφαλίζουμε με αποθηκευτικούς χώρους στα έπιπλά ή με ειδικά αποθηκευτικά κουτιά..

Η επίστρωση του δαπέδου πρέπει να είναι τέτοια ώστε όταν παίζουν ή τρίβονται σ΄αυτό να μην δημιουργείτε τραυματισμός ή ακόμη και έγκαυμα. Το ίδιο ισχύει και για το χαλί που θα τοποθετήσουμε στο δωμάτιο.

Τα αντικείμενα που τοποθετούμε στους τοίχους και στα ράφια πρέπει να είναι ακίνδυνα σε περίπτωση σεισμού. Ποτέ γυάλινα και εύθραυστα. Τα ράφια και οι βιβλιοθήκες να απέχουν σε απόσταση ασφαλείας από το κρεβάτι.

Τα έπιπλα κινητά και ακίνητα πρέπει να έχουν γερές βάσεις και ασφαλείς γωνίες.

Προσοχή στις κουρτίνες και τα κουρτινόξυλα, είναι σύνηθες ατύχημα η πτώση του αφού προκαλούν τα παιδιά με την παρουσία τους. Αν εκτιμάται ότι η παρουσία της κουρτίνα προκαλεί το παιδί σας εκτός από την ασφαλή τοποθέτηση τους μια λύση είναι και το στόρι που συνήθως τα αφήνει αδιάφορα και με ευκολία το ανεβάζετε ψηλά.

Καλύψτε τις πρίζες με τα ειδικά προστατευτικά και μην τοποθετείται φωτιστικά χαμηλά μέρη, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και εγκαυμάτων.

Προσοχή: αντίστοιχοι κίνδυνοι υπάρχουν σε όλους τους χώρους του σπιτιού εμπλουτισμένοι με άλλους